Bálint János

meditációs tanár

Bálint János vagyok, 1972-ben születtem. 14 évesen a buddhizmussal és a harcművészetekkel kezdtem a keleti gondolkodással való ismerkedést. Ebben az időszakban kezdtem el jógázni Dr. Ridegh Sándor vezetésével annak érdekében, hogy jobban bírjam a karate edzések megpróbáltatásait. Ettől kezdve lényegében folyamatosan gyakorlom az ászanákat, a légzőgyakorlatokat és a meditációs technikákat. 21 éves koromban költöztem Pécsre, ahol találkoztam életem egyik meghatározó alakjával, a 6. danos Suzuki Kimiyoshi mesterrel, aki mellett a következő három év majd minden napján tanultam a tisztaságról, erényről és egyenességről a Goju-ryu karate, az Aikido és a Kendo mellett. Még itt Pécsett letettem a karate edzői vizsgát, majd ezt követően jelentkeztem a Testnevelési Egyetem Sportmenedzser szakára. A TF-en találkoztam mentorommal, Dr. Kiss Jenő professzorral, akitől az életről való tudnivalókat hallgattam sok éven át. Végül 14 évig tanítottam jógát a Testnevelési Egyetem Rekreáció tanszékén kötelező tárgyként főként a testnevelő – rekreáció szakos hallgatóknak. Tanultam 7 évig a Yesudián módszere alapján, majd 4 évet a Jóga a Mindennapi Életben rendszer szerint gyakoroltam. Ezután ismerkedtem meg az Iyengar jógával egy amerikai barátom révén, majd 6 éven át Csendes Erzsébettől tanultam a módszer szerint, valamint jártam Pune-ban az Iyengar intézetben is. Ezt követően a Himalájai Jóga Tradícióban folytattam tanulmányaimat Swami Ritavan Bharati vezetésével a meditációs technikák mélyebb megismerésében a Tradíció magyarországi programjain és indiai ashramjában is. Háromszor jártam Indiában, ahol alkalmam volt találkozni a jóga olyan modern kori meghatározó alakjaival, mint B.K.S. Iyengar, Swami Satyananda Sarasvati, vagy Swami Veda Bharati. Jóga és meditáció oktatói végzettségemet végül a Himalájai Tradícióban szereztem. Jelenleg a Purnam Jóga és Meditáció stúdió és a Purnam Jógaoktató Akadémia vezetője vagyok.

Dr. Czike Klára

meditációs tanár

Czike Klára vagyok, 10 éve meditálok Mahasi Sayadaw vipassanā hagyományvonalában, közvetlen tanítóm Tiszteletreméltó dr. Khammai Dhammasami. Hetedik éve szervezek tanfolyamokat, elvonulásokat, csoportos és egyéni konzultációs alkalmakat a Pandita Meditációs Központ vezetőjeként. Idén jelent meg Bölcsesség és együttérzés című könyvem, amely elvonulásokra készíti fel az érdeklődőket. Közösségünk, a Nyitott Tudat Buddhista Közösség jelenleg saját elvonulóközpontot épít Erdőtelken. Szociológusként, coachként és buddhista tanítóként is tevékenykedem. Ebben a mai programban az általam legfőképpen gyakorolt vipassanā technika elméletét és gyakorlatát szeretném bemutatni amellett, hogy elmesélem, hogy miért elengedhetetlen, hogy kapcsolódjunk valamilyen meditációs technikához, azaz az elme tréningezése során a felébredés ösvényéhez.

Sherrie Wade (Shree)

meditációs tanár

Shree diplomáját pszichológiából szerezte és hosszú éveken át Floridában praktizált, mentálhigiénés szakemberként. Fő szakterülete a stressz kezelése meditáció segítésével. Az amerikai National Board of Certified Counselors által elismert szakember. Közel tíz éven át vezette a floridai Delray Beach-ben található Meditációs Központot, ahol elsősorban az általa fejlesztett Transzformációs Meditációs technikát oktatta. Shree 25 éve Indiában él, a Himalaya hegység északi részén található, Kulluban, ahol testközelből tanulhatott gurujától, Swami Shyamtól. Számos cikk és könyv szerzője. De több podcast-ja is megtalálható a Spotify-on. Jeleneg az online alapú Transzformációs Meditáció Intézet igazgatója, ahol elsősorban a meditácóra és jóga filizófiára épülő oktatói programok érhetők el. Chaytna Shree előadásában beszélni fog a minket körülvevő illuziókról, a magasabb tudatállapot elsajátításának fontosságáról és hogy miként váljunk a szüntelenül gondolkodó emberből, megfigyelővé. Ha szeretnél még többet megtudni Shree munkásságáról és az általa oktatott meditációs technikáról, akkor látogass el a www.transformationmeditation.com weboldalra.

Lóránt Gergely

meditációs oktató

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, és hosszú éveken át a marketing volt az életem. De a szakmai pályafutásom alatt mindvégig ott volt bennem az érzés, hogy ennél valami többről kell, hogy szóljon az életem. Foglalkoztatott, hogy mi az életem értelme, és miért épp ebben a testben, ezekkel a személyiségjegyekkel kell boldogulnom. Mit kell megtanulnom, megtapasztalnom az idő múlásával? Ezért is vettem rá magam, hogy eljárjak különböző önismereti és meditációval kapcsolatos tanfolyamokra. Így végeztem el többek között a Reiki I, II, majd a mesteri, és végül a tanári szintet. Mindig is érdekeltek a lelki szintű gyógyítási módok, melyek a körülöttünk fellelhető egyetemes, univerzális energiából erednek. Megjártam Tibetet és Indiát is, támpontokat keresve tanulmányaimhoz, fejlődésemhez. Csoportos és egyéni meditációs foglalkozásokat hat évvel ezelőtt kezdtem el tartani, és azóta is szüntelen kutatom, hogy kit, mi hajt és miért olyan, amilyen. De rá kellett döbbennem, hogy senkit sem lehet megfejteni, sokszor még saját magunkat sem vagyunk képesek. Egy dolog viszont ennél is fontosabb, mégpedig az, hogy megéljük önmagunkat és ráleljünk valódi utunkra, és ha kell, olykor képesek legyünk a megújulásra. Meg kell tanulnunk élni! Ebből a felismerésből született az első könyvem is, A meditáló ember címmel. Szeretném, ha minél többen megismerkednének a meditációval és elsajátítanák az alapjait, épp ezért is jött az ötlet, hogy szervezzünk egy napot, ami a meditációról és rólunk szól, egyfajta ünnepként. Ezt a különleges eseményt ajánlom mindazoknak, akik útkeresésben vannak és érzik, hogy az élet összetettebb, mint a napi rutinszerű cselekvések sorozata és a modernkori társadalom által kialakított normáknak, elvárásoknak való megfelelés. Előadásom során, a saját tapasztalataimon keresztül fogom bemutatni, hogy miként vált hasznomra a meditálás hatására elérhető éber tudatosság, melynek gyakorlása által képessé váltam megérkezni a jelenbe és felismerni a váratlan helyzetekben rejlő lehetőségeket. Remélem, hogy találkozunk az internet segítségével február 28-án, vasárnap és lehetőséged lesz Neked is megtapasztalni az egyes meditációs technikák előnyeit.

Schrenk Judit

Jógaoktató, hangtál és gong terapeuta

Schrenk Judit vagyok, Hatha jóga, gyermek, kismama, baba-mama jóga oktató, a Mantrababa zenés program megálmodója, hang- és gong terapeuta és a Samsara Boulevard mantrazenei formáció énekese. Ahogyan olvastam a magam által leírt hangzatos elnevezéseket, arra jutottam, hogy igazából csak szerencsés vagyok. Szerencsés, mert 1990-ben 11 évesen találkoztam a jógával, és ott egy olyan szerelem szövődött közöttünk, ami azóta is tart és csak egyre erősödik. Akkoriban még nem volt sok oktató, sem stúdió, én mégis kapcsolódni tudtam egy klasszikus nagy tudású oktatóval, Málnai Tiborral. Később, fiatal felnőtt koromban egy későbbi jógaoktatóm tanácsára elvégeztem a Sivananda hatha jógaoktatói tanfolyamot, majd ezt követte sok egyéb jógaoktatói tanfolyam, Magyarországon, Amerikában és Bulgáriában. Az utam többször elvezetett Indiába, ahol megtapasztalhattam az ashram-életet, karma és bhakti jógát, és megismerkedtem a számomra legkedvesebb „zenei irányzattal”, a kirtan és mantra énekléssel. Gyerekkorom óta énekeltem, zenei általánosba jártam, majd magánének tanárhoz, de nehezen találtam a stílust mely igazán megfog. India után viszont nem volt tovább kérdés, hogy ez az én utam, ez áll a szívemhez a legközelebb. Teljesen beleástam magam a mantrákba, gyakoroltam a kirtant, alapítottam azóta 2 mantrazenekart (Sattwa Sound Band, Samsara Boulevard), így emberek százainak-ezreinek sikerül átadnom a gyógyító mantrákat, szórakoztató, élvezetes, mégis mély úton-módon. Közben gongozni, hangtálazni, Hangfürdőt vezetni is tanultam párhuzamosan, számomra ezek az autentikus hangszerek, főleg a GONG áll legközelebb a szívemhez. Egy meditatív Belső utazáson meghallottam ezt az életfeladat-mondatot, mely egyszerű volt, de számomra tökéletes: „SEGÍTENI A HANG ÁLTAL”. Úgy érzem minden oda vezetett, hogy ötvözzem a jógát, emberi hangot, mantrákat, és végül az ősi autentikus hangszereket (gong, tibeti tálak) és ezáltam segítsem az embereket útjukon. Hálás vagyok, hogy meghívást kaptam a Meditációs Napra közreműködőként, és örülök, hogy mind a Hangfürdőt, mind az autentikus Mantrazengetést megmutathatom nektek. Hangfürdő: Az intuitív Hangfürdő tökéletes eszköz arra, hogy ha valaki túlzottan stresszes élethelyzetben és meditálni szeretne, akkor a gyakorlása elkezédse előtt 15 percet relaxáljon egy hangfürdő kíséretében, hogy a test és az elme sokkal ellazultabb állapotba kerülhessen. Ahogy sorra megszólalnak a hangszerek, tibeti tálak, gong, szélcsengő, nyelves dob, emberi hang (mantrák formájában), az elme – mivel ez nem olyan zene, mint mondjuk egy klasszikus zenemű, egy idő után nem tud belekapaszkodni a hangok áramlásába és automatikusan lekapcsol. Ekkor történik meg az igazi pihenés, lazulás, alfa állapotban való töltődés. A hangszerek és mantrák jótékony rezgései alaposan átjárják, feltöltik, gyógyítják a testet – lelket. Tarts velem ezen az utazáson és tapasztald meg, utána milyen élmény a meditáció!

Váczi Virág

jógaoktató

Váczi Virág vagyok, jógaoktató, a Vivéka Jóga Stúdió vezetője. A jógával már gyerekkoromban, a ’80-as években volt szerencsém elkezdeni ismerkedni az édesapám révén, aki könyvekből, autodidakta módon gyakorolta a jógát, és közben tanítgatott engem is. Így aztán valószínűleg nem véletlen, hogy hosszú kihagyás után, a 2000-es évek elején, a pörgős médiás munka mellett egy jógastúdióban kötöttem ki, hogy levezessem a mindennapok feszültségeit. Szerettem volna alaposabban elmélyülni a jóga világában, így 2014-ben jógaoktatói oklevelet szereztem a Sivánanda Jógaközpontban, amelyet aztán több más is követett. Így a televíziós riporteri és főszerkesztői feladatok helyett mostanra hatha-, kismama, babás-, gyermek- és aerial jógaoktató lettem. Itt a nyugati világban sokan csupán egyfajta testgyakorlásként tekintetnek a jógára. Pedig a jóga nem más, mint felkészülés a meditációra. Ahhoz, hogy képesek legyünk a testünket és elménket az uralmunk alá vonni, egyhegyűvé válni, és meglátni magunkban a legbelsőbb, isteni énünket, szükségünk van egy erős, egészséges testre, a légzésünk, a testünk, az elménk uralásának képességére. Ebben segítenek a jógagyakorlatok. A jóga tehát a meditáció előszobája, miközben a meditáció maga is nem más, mint jóga. Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek a Meditáció Napján. Az általam vezetett csakra meditáció során némi könnyű átmozgatás után mesélek egy kicsit a testünkben örvénylő hét energiaközpontról, azok funkcióiról, a hozzájuk kötődő szervekről, és érzelmekről, majd a meditáció során ezeket az energiaközpontokat, csakrákat vizualizáljuk és harmonizáljuk a hozzájuk tartozó mantrákkal. Ha a csakráink megfelelően, egyenletesen működnek, akkor mind a fizikai, mind a lelki, érzelmi életünkben harmonikusabbak leszünk. Szeretettel várlak a közös gyakorláson!

Lóránt-Szemző Fruzsina

Pilates és jógaoktató

Lóránt-Szemző Fruzsina vagyok, két gyermekes családanya, végzett pilates és jógaoktató. Magyarországon születtem és Amerikában nőttem fel. A sportolói múltam és a holisztikus szemléletmód, amivel mindig is éltem, és amelyek újra és újra bizonyították számomra, hogy a testi munka mellett nem lehet figyelmen kívül hagyni nagy segítették a lelki és szellemi fejlődésemet. Az utóbbi időben a meditáció és különböző testudat erősítő gyakorlatok határozzák meg a hétköznapjaimat. Most már 3 éve, hogy kifejlesztettem egy saját mozgásformát az Amazon Body-t, ami nem egy módszerként indult, hanem egy életérzésként. A korábban megszokott edzésekhez képest másképp akartam mozogni, mást akartam érezni, mert már másra volt szükségem, olyan érzésem volt, mintha valamit ki kellett volna szabadítanom belülről. Nem találtam meg sehol, semmilyen edzésben azt amit igazán kerestem és mivel oktatóként dolgoztam, elindultam egy kutatási folyamaton és igy született meg ez az edzés módszer. Ahogy elkezdtem Amazonként mozogni és tudatosan figyelni magamat, rájöttem, hogy mi mindent tárolunk magunkban és az a valami, amit belülről fel kell szabadítani, az nem volt más mint a saját erőmnek és a határtalanságomnak a forrása. Misszióm és hivatásomnak tartom átadni másoknak minden tudásomat, hogy ők is mélyebben tudjanak kapcsolódni önmagukhoz. A Meditáció Napjára egy olyan technikát hozok magammal, amellyel képessek leszünk tudatosabban kapcsolódni a testünkhöz és ezáltal az életerőnk (prána) minőségét is közelebbről élhetjük át, tapasztalhatjuk meg.